Choď na obsah Choď na menu
 


Zlepšovanie trávenia a kombinovanie potravín .

1. 1. 2009

Zlepšovanie trávenia a kombinovanie potravín .

Medzi jednoduché zásady , ktoré môžeme podniknúť na zlepšenie trávenia  patria :

Dôkladne jedlo požuť.

Žutím sa potrava premiešava so slinami , ktoré obsahujú enzým spúšťajúci trávenie škrobnatých potravín , ako je chlieb, zemiaky, ryža a cestoviny. Zároveň rozdrobuje potravu , čím zväčšuje povrch, na ktorý môžu pôsobiť tráviace šťavy a enzýmy. Skôr než jedlo prehltnete , mali by ste ho rozžuť na krém.

 

Vyhýbať sa výdatným jedlám .

Čím je jedlo výdatnejšie a čím viac ho je , tým zaťažuje tráviacu sústavu. Preto malé porcie jedla konzumované často znižujú riziko porúch trávenia .

 

Vyhýbať sa pitiu počas jedla .

Zapíjaním jedla sa riedi kyselina a enzýmy, ktoré sú zodpovedné za trávenie , a nijako to nenapomáha procesu trávenia. Piť by sa malo medzi jedlami a nie počas jedenia .

 

Správne kombinovať potraviny.

Bielkoviny a škroby sú z chemickej stránky veľmi odlišné a v črevách ich trávia iné enzýmy. Bielkoviny sa spočiatku rozkladajú v kyslom , škroby v zásaditom prostredí. Neschopnosť tráviacej sústavy zvládnuť kombinácie bielkovín a škrobov môže viesť k poruchám trávenia. Cieľom správneho kombinovania potravín je vyhnúť sa miešaniu bielkovín a škrobov v tom istom jedle . To znamená jesť buď bielkoviny , alebo škroby spolu s potravinou , ktorá je „neutrálna „ teda nie je ani bielkovina , ani škrob. Medzi zdravé jedlá patria napríklad : mäso alebo ryba so šalátom alebo zeleninou inou ako zemiaky , zeleninové karí a ryža , pečené zemiaky  so šalátom. Dusené mäso so zeleninou .....

Kombinovanie podľa tohto vzoru môže priniesť obrovskú úľavu ľuďom s poruchami trávenia a zvýšiť šancu na úplne a rýchle rozloženie potravy . môže znížiť aj riziko potravinovej precitlivenosti a často veľmi účinne pomáha zmierniť príznaky ako nafukovanie , poruchy trávenia a reflux žalúdočnej kyseliny.

Bielkoviny : mäso , ryby , mäkkýše , mliečne výrobky , rastlinné bielkoviny ( sójové boby a výrobky z nich )

Neutrálne : Všetka zelená a koreňová zelenina s výnimkou zemiakov , šalátová zelenina, tuky a oleje (orechy a semená , smotana , maslo olivový olej.

Škroby : chlieb , zemiaky , ryža, cestoviny , cereálie , múčne potraviny , lístkové cesto , koláče sušienky , sušené ovocie, ovocie , sladidlá .

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.