Choď na obsah Choď na menu
 


Potraviny podľa piatich elementov

3. 12. 2008

Výživa- potraviny podľa piatich elementov:

                                             Ktoré sú to  ?

  1. Drevo : Teplé : Obilie - zelené zrno , Ovocie – granátové jablko , kumquat, slivka čerstvá . Mäso – Kura, Bylinky / Korenie – ocot, petržlen , Nápoje – čerešňová šťava. Neutrálne – Obilie – kus kus ,špalda , Ovocie – ostružina , malina , Ostatné – kvasnice, Nápoje – šípkový čaj . Osviežujúce – Obilie – pšenica , Zelenina – výhonky z lúštenin, výhonky zo sóje , kyslá kapusta . Studené – Obilie – pšeničné klíčky , pšeničné výhonky , Zelenina / šaláty – výhonky z fazule mungo , šťaveľ, paradajky. Ovocie – ananás , kivi, rebarbora, citrón. Mliečne  výrobky : jogurt.

  2. Oheň :  Horúce : Mäso – baranie, jahňacie , ovčie, kozie, všetky druhy grilovaného mäsa, Nápoje – horúci likér , varené víno . Teplé : Zelenina – ružičková kapusta , Mliečne výrobky – ovčí syr , kozí syr, kozie mlieko. Bylinky/koreniny – bazalka, saturejka, kakao, kurkuma , mak, oregano, červená paprika, tymian, jalovec. Nápoje – obilná káva , červené víno . Neutrálne : Obilie – amarant , žito, Zelenina/ šaláty,- žihľava , ľadový šalát, poľný šalát, červená repa. Nápoje – čaj bancha , pu-erh, tuo-cha, čierny čaj obecne . Osviežujúce : Obilie – pohánka, Zelenina / šaláty – artičoky , čakanka, hlávkový šalát, púpava, petržlen. Ovocie – grapefruit. Nápoje – zelený čaj plzenské pivo , horúca voda .
  3. Zem : Teplé : Obilie – sladká ryža, Zelenina – fenikel, dyňa Hokkaidó, sladké zemiaky , pražená cibuľa, Ovocie – marhuľa, sladké čerešne, broskyňa , hrozienka. Pokrmové oleje – olej z tekvicových jadier, sójový olej. Korenie – škorica, Orechy –burske, kokosový, vlašský, píniové jadierka  , Ostatné – jedlý gaštan, kokosové mlieko . Nápoje – feniklový čaj , medovina , likér. Neutrálne – Obilie – proso, polenta, kukuričný klas. Zelenina – zelené fazule , mrkva, zemiaky , červená kapusta, biela kapusta. Ovocie – datle , figy, sušené slivky, Mäso- hovädzie , Mliečne výrobky – maslo, kravské mlieko. Korenie – šafran, vanilka. Sladidlá- med, melasa, trstinový cukor. Orechy / semená – lieskový orech, tekvicové jadierka, mandle, pistácie, sezam, slnečnicové jadro. Ostatné – hliva ustricová, vajcia, huba shiitake, lesné huby. Nápoje : šťava z červeného a bieleho hrozna . Osviežujúce : Obilie – jačmeň, Zelenina – baklažán, karfiol , brokolica, čínska kapusta, mangol, paprika, špenát  zeler, cuketa. Ovocie – sladké jablká, banány , hruška, hrozno biele červené. Sójové výrobky – sójové mlieko, tofu. Mliečne výrobky – sladká smotana. Pokrmové oleje – olivový olej, sezamový olej, slnečnicový olej, olej z pšeničných klíčkov. Bylinky- estragón. Sladidlá : priemyselne vyrábaný cukor, sirupy všetky druhy. Orechy – kešu . Ostatné – avokádo, šampiňóny , sušená maranta. Nápoje – jablčná a hrušková šťava, čaj z kukuričných vlasov, čaj z pomarančového kvetu. Studené – šalátová  uhorka , Ovocie – žltý melón, mango, papája, červený melón .
  4. KOV :  Horúce :  Mäso – jeleň, Mliečne výrobky – plesňový syr, Korenie – kajenské korenie, čili prášok , karí, zázvor sušený, cesnak, čierne korenie, nové korenie. Nápoje – vysoko percentný alkohol, yogi čaj. Teplé : Obilie – ovos . Zelenina – jarná cibuľka , pór, chren, surová cibuľa. Mäso – bažant , srnec, divoký zajac, divoká sviňa. Nápoje – ryžové víno, Bylinky / korenie – aníz, bazalka sušená, saturejka sušená, estragón sušená, zázvor čerstvý, kardamon, muškát, koriander čerstvý, kmín, masala , bobkový list, majoránka, klinček, oregano sušené, tymian sušený, rozmarín sušený, pažítka , horčica, kôpor . Neutrálne :  Obilie – ryža. Mäso – hus , morka. Osviežujúce – Zelenina – reďkvička, biela reďkvička . Mäso – králik. Bylinky – šalvia , Nápoje – mätový čaj
  5. VODA :  Teplé : Mäso/ údeniny – salámy, šunka , mäso údené, nasolené a sušené. Mliečne výrobky – parmezán. Ryby – úhory , treska, langusta, sardel, tuniaky, všetky druhy údených  rýb. Neutrálne :  Lúšteniny – fazuľa aduki, hrášok, šošovica, bôb, sójové boby . Ryby – pstruh , kapry , lososy . Mäso – bravčové.   Osviežujúce :  Lušteniny – hrach, fazuľa mungo. Plody mora – ustrica , sépia. Ostatné – olivy.  Studené : Morské riasy – hijiki, kombu, nori, wakame. Plody mora – kaviár , kraby, raky slávka jedlá. Korenie – soľ, sójová omáčka, Nápoje – minerálna voda , studená voda .
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

odpoveď

(elma, 3. 11. 2009 12:48)

ahoj poznamky som cerpala z knihy od Barbary Temehe " Výživa podla peti elementu " , odporucam tuto knihu.

Výborne

(Izis, 3. 11. 2009 7:53)

toto som dlho hľadala. Hľadám vlastne čo jesť pri prvku VODA, všetko čo som doteraz našla je bieda, človek by zomrel od hladu. Tu je toho našťastie viac. Hoci šunka údené a mäso nie je práve dobrá výhliadka na zdravú stravu.